Shell-topman Ben van Beurden heeft heel wat uit te leggen bij de presentatie van de kwartaalcijfers. Shell heeft de winst afgelopen kwartaal met meer dan 70 procent  zien kelderen, vooral door aanhoudend lage olieprijzen. Dat is een fors minder resultaat dan analisten op voorhand hadden verwacht.

De divisie van het Nederlands-Britse concern die olie opspoort en oppompt, leed mede door fikse afschrijvingen een verlies van ruim 1 miljard dollar.  De raffinagetak, die voordeel heeft van de lage olieprijs, zag de winst sterk zag dalen tot 1,8 miljard dollar.

De winst op basis van actuele geschatte voorraadkosten (ccs), exclusief eenmalige posten, bedroeg 1,05 miljard dollar. Een jaar eerder kwam dat winstcijfer, dat als maatstaf geldt voor analisten, nog uit op 3,76 miljard dollar. Netto hield Shell aan het einde van het tweede kwartaal 1,18 miljard dollar over, tegen 3,99 miljard dollar een jaar eerder.

Gasdivisie

De gasdivisie, die eerder dit jaar versterkt werd door de overname van BG Group, boekte een winst van bijna 1 miljard dollar. Dat is een kwart minder dan een jaar eerder. Bij de divisie die ruwe olie verwerkt tot brandstoffen, smeermiddelen en chemicaliën, daalde de winst met ruim een derde naar 1,72 miljard dollar.

De productie van olie en gas liep op tot het equivalent van iets meer dan 3,5 miljoen vaten olie per dag. Dat is 28 procent meer dan een jaar eerder. Die toename is volledig toe te schrijven aan de overname van BG. De totale omzet daalde met 18,5 procent tot ruim 60 miljard dollar.

Dividend

Ondanks de sterk verslechterde resultaten houdt topman Van Beurden vast aan het uitkeren van een stabiel dividend. Shell betaalt net als vorig jaar een tussentijds dividend van 0,47 dollar per aandeel. Om de investeringen en de dividendbetalingen op peil te houden moest het concern ook dit kwartaal weer fors geld bijlenen. De schuldenlast liep dit kwartaal dan ook met 6 miljard op tot 79 miljard dollar.

Het bedrijf zegt goede voortgang te maken bij het verlagen van de kosten in het licht van de verslechterde marktomstandigheden.

 

(Bron: ANP/Z24)

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl